Hirdetés


Hirdetés

Remeha eVita CHP kazán PDF Nyomtatás E-mail

remeha_log

Kapcsolt hő- és elektromos energia termelés. A holland Remeha cég a mikrogenerációs energiaforrások egyik leghatékonyabb ágában, a mikro CHP fejlesztésében ért el mára jelentős eredményt. A CHP kazán a központi fűtés és HMV számára termelt hő mellett a benne működő Stirling motor segítségével áramot is generál.

Az áram generálása ugyanúgy 107%-os hatásfokkal történik mint a hőtermelés. Ez lényegesen magasabb, mint a hagyományos erőművek esetében megszokott 45%-os hatásfok, egyúttal 60%-kal alacsonyabb CO2 kibocsátással jár. Ugyanennyi CO2 megtakarítást eredményezne egy személyautó 4 havi leállítása – 20.000 km-es éves futásteljesítményt és középkategóriás gépkocsit feltételezve.

eVita_kazan_nyitottweb

A CHP kazán úgy működik mint egy megszokott kondenzációs kazán, vagyis biztosítja mind a fűtés mind a HMV készítés számára a magas hatásfokú hőtermelést. A készülék hőmérsékletszabályozását úgy optimalizálták, hogy a Stirling motor a lehető leghosszabb ideig működjön, és ezzel a maximális hatásfokot elérje. Az áramtermelés azonnal elindul, amint a készülék elkezd hőt termelni. Éves viszonylatban a saját részre szükséges elektromos energia kb. kétharmada megtermelhető ilyen módon. Ez az energiaköltségek (fűtés, HMV és elektromos) terén jelentős, akár 25%-os megtakarítást eredményezhet!

A CHP kazán csatlakoztatása és üzembe helyezése ugyanúgy történik, mint egy megszokott kondenzációs kazáné. Ugyanazokkal a csatlakozókkal van ellátva és még az elektromos áramot is a megszokott csatlakozón keresztül veszi fel illetve adja le (plug & play). Az Evita ugyanolyan kényelmet biztosít, mint bármely más Remeha kazán. Az eközben termelt elektromos áram és az ebből adódó megtakarítás egy teljes év elteltével mérhető le megfelelő módon, hiszen a nyári hónapokban nincsen fűtési hő igény, míg a téli időszakban intenzíven van üzemben a kazán és gyakran több elektromosságot termel, mint az éppen felhasznált mennyiség.

Az előállított áram (1 kW) a háztartás számára a meglévő elektromos hálózaton keresztül felhasználható. Amikor a háztartás áramfelhasználása ennél az értéknél kevesebb, a többlet elektromosságot a mérőn keresztül – megfelelő kompenzáció fejében - ellentételezéssel vissza lehet táplálni a hálózatba.

Módosítás dátuma: 2011. március 07. hétfő, 10:25