Hirdetés


Hirdetés

Ma kondenzációs kazán, holnap „mikro KWK” PDF Nyomtatás E-mail

Az év végén Stuttgartban találkoztak a gázszakma német szereplői, immár 49. alkalommal. A GAT (Gasfachliche Aussprachetagung), vagy ahogyan a legegyszerűbben lehet fordítani: „beszéljünk a gázról!” elnevezésű konferencián részt vett Bayer Károly, a pécsi székhelyű és a Dél- valamint Közép-Dunántúl hat megyéjében tagokkal bíró Gázközösség Egyesület elnöke is, akivel a hallottakról beszélgettünk.

Idén már mintegy háromezren voltunk, sokan érkeztek külföldről is – tájékoztatott Bayer Károly. A gázpiaci liberalizációról és a megújuló energiák előtérbe kerüléséről, az azokra adott számunkra is fontos válaszokról beszélgettünk, vitáztunk.

Az elnök elmondta, idén az egyik témában nagy fordulat állt be. Az előadók általánosságban kinyilvánították: a megújuló energiák nem is annyira tiszták, mint ahogy azt sokan megpróbálják elhitetni, valamint a földgázról, mint zöld energiáról beszéltek. Nagyon örültem ennek a változásnak, régóta vallom magam is, ha jól használjuk, a földgáz igenis környezetkímélő – tette hozzá Bayer Károly.

A rendezvényen beszámoltak a mikro KWK-val (kisméretű – 3-4 kW teljesítményű – kapcsolt hő és áramtermelő berendezés) folytatott tesztekről. Az E.ON Ruhrgas által is támogatott kísérletek bíztató eredményeket hoztak. Napjaink piacra érett berendezése a kondenzációs kazán, a holnapé viszont a mikro KWK és mellette a földgáz üzemű hőszivattyú, a későbbi jövő pedig a tüzelőanyag-celláké. A fejlesztés és a kísérletek jól haladnak, a mikro KWK akár 5-10 éven belül piacra kerülhet.
Az tehát látható, hogy a jövő energetikai rendszereihez gáz- és villanyszerelői tudásra egyaránt szükség lesz, amire már most meg kell kezdeni a felkészülést – mondta végül Bayer Károly.