Hirdetés


Hirdetés

A kormány energiastratégiája PDF Nyomtatás E-mail

A több mint száz beérkezett észrevétel (köztük a MÉGSZ véleménye) kiértékelése után, november 15-én bocsátják szakmai egyeztetésre a kormány hosszú távú energiastratégiáját.

Bencsik János államtitkár az Energiahatékony épület-felújítás c. konferencián elhangzott előadásában az energiapolitika fő pillérei (ellátásbiztonság, fenntarthatóság, versenyképesség, gazdaságélénkítés) keretein belül kiemelte a megújuló energiatermelés és energiafelhasználás fontosságát.

Hazánk az EU felé vállalta, hogy 2020-ig az összes energiafelhasználás 13%-át megújulóból fedezi. Hangsúlyozta, hogy az új Széchenyi tervnek is egyik kitörési pontja az alternatív energiák arányának növelése, ami szükségessé teszi a hazai zöld ipar fejlesztését és ezzel együtt jelentős mértékben új munkahelyek létesítését is.

Az épületek, mint az összes energiafogyasztás 40%-áért felelős energiafogyasztók energiahatékonyságának nagymértékű javítása (50-70%) sürgető feladat. Ezt fogja segíteni a tervek szerint januárban induló új energiahatékonysági támogatási program. A program némileg eltérő támogatási rendszert tartalmaz a meglévő épületállomány komplex felújítására és az új építésekre. A várhatóan egyszerűbb pályázati rendszer és az eddigieknél nagyobb állami szerepvállalás fogja segíteni az ambiciózus célok elérését. A kedvező feltételekkel igénybe vehető hitel mellett jelentős keret áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatásokra is. A rendszer progresszíven támogatja a minél magasabb energetikai besorolás elérését, de bonusz pontokkal segíti az egyéb szempontok érvényesítését is (pl. minőségi bonusz, szociális bonusz, passzív-ház bonusz).

2010. november 1.
Gyárfás Attila