Hirdetés


Hirdetés

Fűtéskorszerűsítés a Wavin Tempower CD-4 rendszerrel PDF Nyomtatás E-mail

A Magyarországon épült és máig működő mennyezetfűtések közül talán az egyik legkorábbi munka a Budapesti Műszaki Egyetem, „E” épületének aulájában valósult meg az 1960-as évek során. (Az Egyetem tervtárában fellelhető tervdokumentációk 1963-as keltezésűek.) Az egyedi kialakítású fém álmennyezeti kazetták felett acélcsövekben kezdetekben gőzt, majd napjainkig kb. 10 évvel ezelőtt, a kazánházi átalakítás után távfűtésről tápláltak meg.

2009-ben az Egyetem fűtésrendszer korszerűsítés és felújítási munka kiírása mellett döntött, a programtervet a FLON-OGON Építész és Mérnökiroda készítette, a gépészeti rendszer korszerűsítésével a Qualiko Bt. (Kovács László, Borsos Tibor) foglalkozott. A fűtési alternatívák részletes vizsgálata során mind építészeti, mind gépészeti vonatkozásban ismételten a mennyezetfűtés mellett szóltak az érvek, így a kiviteli tervdokumentáció is ilyen rendszerre készült.

BME_1Építészeti szempontból a kiindulási alapot a korabeli tervek alapján a „gépészet mentes” enteriőr jelentette, mely rögtön felületfűtést jelentett. Rekonstrukció lévén a padlófűtés padlószinti emelkedéssel járt volna, a falfűtés pedig a nagy felületű külső nyílászárók miatt nem volt lehetséges. Tiszteletben tartva az eredeti építészeti koncepciót, a hatvanas évek modernista formavilágát kívánták követni, így az egyszerű, sík mennyezeti konstrukciókat részesítették előnyben.

A gépészeti igények miatt tovább szűkültek a lehetőségek, mivel a lehető legalacsonyabb előremenő hőmérséklet, így a gazdaságos működtetés kiemelt jelentőséggel bírt. Ráadásul a külső fém nyílászárók cseréjére – párhuzamosan a fűtéskorszerűsítéssel – nem volt lehetőség, így a régi, mára szintén elavult nyílászárók miatti viszonylag magas fajlagos hőveszteséget is pótolni kellett.

BME_2Az építész és a gépész-tervezők közösen a Wavin Tempower CD-4 álmennyezeti rendszer mellett döntöttek. A fűtéskorszerűsítés és felújítási munkálatokra az idei évben kiírt pályázatot az üllői székhelyű Thermik Plus Kft. nyerte, s a kivitelezés lassan a végéhez közeleg. A fűtési rendszer gyakorlatilag elkészült, a nyomáspróbák, próbafűtések lezajlottak, a szárazépítési munkálatok (fűtőpanelek burkolása) elkészültek, csupán az esztétikai befejező munkák vannak még hátra. Hamarosan átadásra kerül az épület megújult aulája, ahol az egyetemisták a már megszokott komfortos sugárzó rendszer előnyeit élvezhetik a Wavin Tempower rendszerének köszönhetően.

 

Wavin Hungary Kft.

www.wavin.hu