Hirdetés


Hirdetés

Folytatódik a nagysikerű iBox akció PDF Nyomtatás E-mail
10 éve jelent meg az első univerzális alaptest a szaniterpiacon
hansgroheibox
Az „első fecske" a falsík alatti szerelés történetében
A Hansgrohe már a nyolcvanas évek elején kifejlesztette saját falsík alatti szerelési rendszerét. Ekkor még külön alaptestet, pontosan négyfélét használt a gyár az egykaros zuhany- és kádcsaptelepeihez, illetve a termosztátos rendszerekhez. Aztán a kilencvenes évek vége felé a folyamatos innovációnak köszönhetően, felmerült az univerzális, egységes alaptest gondolata. A műszaki problémák kiküszöbölése és 15 év tapasztalata után az elméletet a gyakorlatban is megvalósították, és 10 éve elsőként jelent meg a szerelvénygyártók piacán az iBox universal.
Ha egy mondatban kellene jellemezni, akkor az iBox universal egy flexibilis, zajmentes falsík alatti rendszer, amely ideális megoldás a legkülönbözőbb fejzuhanyok, kézizuhanyok és oldalzuhanyok beépítéséhez, egyszerű működtetéséhez.
A termék tökéletesen tömített, az egész alaptest öntvény úgynevezett gumibakokon ül.. Ezek a tömítések a csatlakozó csővezetékeknél akadályozzák meg a víz szivárgását, a vízzáró gumigallér pedig - ami a burkolat és a fal közé kerül -, a fröccsenő víz ellen tömít, illetve megvédi a falat mindkét oldalról a nedvességgel szemben.
Az iBox teljesen körszimmetrikus, bárhogy beszerelhetjük, nem számít, hogy melyik csatlakozás hol van, egyedül a meleg- és a hidegvíz bekötésénél nem mindegy, hogy melyik oldalról történik. A beszerelésnél egy fontos szempont van, hogy a hidegvizet a beépített alaptesttel szemben állva jobboldalon, a melegvizet baloldalon kell csatlakoztatni. Ezzel ellentétben egyes gyártók esetében csak egyféleképpen építhető be az alaptest.
Az iBox universal valóban univerzális: bármilyen egykaros hideg- és melegvizes és termosztátos szerelvénnyel is lehet installálni. Más gyártóknál külön alaptest van az egykaros keverőcsaphoz, külön a termosztáthoz és külön van a biztonsági szelepes változat is; összesen tehát háromféle alaptest közül kell választani.
Fontos megjegyezni azt is, hogy az iBox csak egy sárgaréz öntvény, míg más gyártóknál az alaptest magába foglalja a funkciós blokkot is, és a színkészlet csak egy falon kívüli dizájnelem, takarórozetta. Ez lehet előny is, mert így a rozetta cseréjével egyszerűen és gyorsan lehet a családokat változtatni, ha meguntuk a korábban felszerelt dizájnt.
Az iBox esetében az értékes funkcionális blokkot a későbbiekben a színkészlettel együtt szállítják és szerelik. Így az építkezési szakaszban felmerülő problémákat, mint lopás, szennyezőanyagok bejutása a rendszerbe, vagy az alkatrészek befagyása, ugyanúgy elkerülhetjük, mint a költséges raktározást.
Az iBox alaptestje tulajdonképpen gumibakokon ül, mint az autókban a motor, ezáltal csendes a működése. A gumibakok rezonancia elvezető képessége annyit jelent, hogy a vízvezető részeknél keletkező zaj nem sugárzik tovább a falba. A hordozórozetta az alaptest külső házához van rögzítve, így elkerülhető az, hogy a funkciós blokk rezonanciája közvetlenül a burkolaton vezetődjön le.
Az iBox universal nem ismer lehetetlent. Lehet közvetlenül a falba süllyesztve szerelni, szerelősínekkel a falban elhelyezni, illetve magára a falsíkra installálni. Emellett alkalmas könnyűszerkezetes falrendszerben történő és könnyűszerkezetes házak falszerkezetébe, szendvicspanelekbe való beépítéshez is.
Az iBox beépítési mélységei a falban 60-110 mm, azaz a legkisebb falmélység 6 centiméter. Az iBox innovációját „követő" gyártó(k)nál ez az érték 80-110 mm. A szerelőnek tehát van 2 centi „előnye" a beépítésnél: vékonyabb falba is beépíthető az iBox. Egyes gyártók nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy alaptestüket 140 mm mélységig is lehet szerelni hosszabbítóval. Mindez az iBox esetében nincs kihangsúlyozva, de megvalósítható, csak nem egy, hanem több hosszabbítóval. (A mai modern építésű házaknál egyébként rendszerint nem a nagy falvastagság a probléma, hanem a túl vékony falak.)
Az iBoxnál több rögzítési pont található (van a "doboz" alján és a galléron is), így szinte nincs is olyan falrendszer, építési mód, amihez ne lehetne alkalmazni. A piacon később megjelenő gyártóknál csak a "doboz" alján van rögzítési pont.
Vannak persze olyan konkurens gyártói újítások, amelyek a iBox universal esetében nem találhatók meg. Egyes gyártók alaptestjéhez külön rendelhető egy átalakító arra az esetre, ha a szerelő felcseréli a hideg- és melegvíz bekötését. Ekkor ezzel az átalakítóval lehet orvosolni a hibát, ami leginkább a termosztátos szereléseknél lényeges termékelőny.
Az iBox alkalmazható minden egyes Hansgrohe és Axor családnál, továbbá a termosztátoknál is, legyen szó bármilyen árkategóriájú kollekcióról. Más gyártóknál ez sokszor nincs így, például a legolcsóbb termékcsaládoknál az adott alaptest nem alkalmazható.
Az iBox universal alaptestben nincsenek mozgó alkatrészek. Viszont a Hansgrohe kifejlesztett egy kiegészítőt a terméknél, ami segít a próbaüzemnél.. Így, a funkcionális blokk beépítése nélkül, ha nyomás alá kerül a csőhálózat és működésbe hozzák a kiépített rendszert, akkor a próbaüzem során nem sérül, károsodik a mozgó alkatrész, kerámiabetét, termosztát. Más gyártóknál az alaptest tartalmazza a funkcionális részeket, mozgó dolgokat is, így fennáll a veszélye annak, hogy első használatkor a csővezetékben lerakódott szennyeződés károsítja a terméket. Ennek a problémának a kiküszöbölésére találta ki a Hansgrohe az öblítőblokkot, amivel - különböző poziciókba szerelve - egyszerűen átöblíthetjük a rendszert a DIN 1988 előírásnak megfelelően.
Bertalan László – Császár Zoltán
Hansgrohe Kft.
Módosítás dátuma: 2010. október 04. hétfő, 17:07