Hirdetés


Hirdetés

CERTUSS Környezetközpontú beruházással 10 milliós megtakarítás PDF Nyomtatás E-mail

certus 

Környezetközpontú beruházással 10 milliós megtakarítás!

Hogy lehet megtakarítani évi közel 10 M Ft-ot? A Bepatek Kft. egyik partnerének, aki korábbról már ismerte a CERTUSS gőzfejlesztők képességeit ez 2009-ben sikerült.

A Magyar Egészségügyi Mosodák Kft igazgatójával, Babos Imrével beszélgettünk.

A cég korábban 5 évig üzemeltette a Szombathelyi Kórház mosodáját (ca. 4-5000 kg/műszak teljesítmény), melyben egy 2000 kg/h teljesítményű CERTUSS szolgáltatta a gőzt. Ez meggyőzte a cégvezetőt a CERTUSS üzembiztonságáról és arról, hogy a felesleges víz/gőz-puffer nélkül (ami a nagyvízteres kazánok adottsága) is képes a CERTUSS stabil nyomáson kiszolgálni még egy olyan technológiát is ahol a mosógépek hirtelen és kiszámíthatatlan módon vételezik a gőzt.

A CERTUSS nem csak az ígéretek földjén, hanem a valóságban is azonnal reagál az elvételre mindenféle késleltetés nélkül, amely záloga az egyenletes gőznyomásnak. Erre a kalandereknél van szükség ahol az egyenletes gőznyomás rendkívül fontos a megfelelő vasaláshoz. Eleinte nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kis térfogatú és helyigényű készülék ezt a nagyüzemet teljesen egyedül biztonsággal ellátja, de az 5 év több mint meggyőző volt” – említette Babos Imre, a vállalkozás igazgatója.

certusk

A kép illusztráció

Miután a vállalkozás (MEM Kft.) szerződést kötött a Bajai Kórház mosodájának üzemeltetésére (évi mosott mennyiség 525 000 kg, felhasznált gőzmennyiség 2300 T/év), rá kellett jöjjön, hogy az 1 kg ruhára eső gőzköltsége (mennyisége 4,38 kg/kg) igen magas, mintegy 47,05 Ft.

Ez több okra volt visszavezethető:

- a gőzt egy nagyvízterű gőzkazán szolgáltatta (3t/h teljesítményű), mely a mindennapi felfűtések, magas hő veszteségek és a rugalmatlan működés miatt igen alacsony hatásfokkal üzemelt

- a kazánház a mosodától 250 méterre volt

- a gőzt a kórháztól vásárolták, akik a bruttó önköltségi árra tették rá az Áfát, így azt gyakorlatilag duplán fizették.

Ezzel az igen magas költséggel sokáig nem maradt volna az üzem rentábilis, így azonnal új megoldást kellett keresni.

„Korábbi igen pozitív tapasztalatunk miatt ismét a Bepatek Kft-hez fordultunk egy CERTUSS gőzfejlesztő beszerzési igényével. Az üzemeltetést a Dalkia Zrt-re kívántuk bízni, hogy nekünk csak az alaptevékenységgel kelljen foglalkoznunk, másrészről a Dalkia olcsóbban jut a földgázhoz mint mi, így gyakorlatilag az üzemeltetés költsége számunkra „ingyen” van. A technológiai melegvizet a gázmotorok „hulladékhőjéről” vesszük le, de a gőzfejlesztőt a Bepatek Kft úgy méretezte le, hogy e nélkül is elbírja az üzemet. A CERTUSS-t kis mérete miatt el tudtuk helyezni a mosodaépületben. A Bepatek Kft javaslatára beállítottunk egy Parcovap sarjúgőzhasznosítót, mely további 10% energiát takarít meg.” – mondta el Babos Imre.

A megoldás a következő lett:

- CERTUSS gőzfejlesztő (1,3t/h) 3 perces valós felfűtési idővel közvetlenül a mosodában

- Parcovap sarjúgőzhasznosító

- Melegvíz a gázmotorokról

- Üzemeltetési szerződés szakcéggel.

Ezzel elérték a következő környezetvédelmi szempontoknak is megfelelő célkitűzéseket:

  • Gőz előállítás során a vízfelhasználás csökkentése.
  • Környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés (co2 kibocsátás csökkentése)
  • Energetikai és működési költségek csökkentése.

Eredmények:

- Fajlagos gőzfelhasználás: 1,8 Ft/kg ruha  + 1 Mj/kg hőenergia melegvízre

- Fajlagos energiaköltség 23 Ft/kg ruha számlákkal igazoltan

- Beruházási összeg 30 764 600 Ft volt

- Éves megtakarításuk: 9 870 000 Ft

„Szerencsénkre egy környezetvédelmi pályázaton a beruházás 50%-át elnyertük, így a megtérülési idő 3 évről a felére csökkent. Igaz a beruházást a pályázat nélkül is elvégeztük volna.” – emelte ki elégedetten Babos Imre.

További termékinformációk a CERTUSS berendezésekről a www.bepatek.hu oldalon.

Hírek, szakmai érdekességek a www.iparihirek.hu portálon.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 15. szerda, 14:48