Hirdetés


Hirdetés

Kiváló Építési Termék az épületgépészetben is PDF Nyomtatás E-mail

Magyarországon a kétes minőségű építőanyagok beépítése rohamosan terjed. Az építési piac egészére jellemző, hogy nem érvényesülnek a korszerű, az EU színvonalának és elvárásainak megfelelő műszaki követelmények, emiatt az építmények minősége, tartóssága gyenge.

Az építtetők, a kivitelezők, valamint az építési termékek forgalmazóinak és gyártóinak közös érdeke e kedvezőtlen folyamatnak gátat vetni.

A megoldást számos EU-tagállamban megtalálták és sikerrel alkalmazták: védjegy (minőségi jel) alkalmazásával kell megkülönböztetni a jó minőségű, tartós, környezetkímélő és fogyasztóbarát építési termékeket. E célkitűzéstől vezetve a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) 2006 óta működteti a KIVÁLÓ ÉPÍTÉSI TERMÉK MINŐSÉGJEL® (KivÉT) magyarországi minősítési rendszerét, amelyhez 2010 elején csatlakozott a Magyar Épületgépészek Szövetsége is, vállalva azt, hogy az épületgépészeti termékekkel kapcsolatban kidolgozza a minősítési követelményeket. A MÉGSZ már megkezdte a konzultációt az épületgépészeti gyártókkal és szívesen fogadja a javaslatokat és észrevételeket a munkához.

A jel használatára csak azok pályázhatnak, akik bizonyítottan teljesítik a jogszabályi előírásokat, továbbá igazolni tudják, hogy termékeik megfelelnek hazai és európai uniós szabványok követelményeinek. A pályázás (azaz a jogszabályoknak és szabványoknak való megfelelés) azonban nem jelenti, hogy a termék „automatikusan” megkapja a KivÉT minőségjelet, ehhez további többlet teljesítést jelentő termékspecifikus ajánlásoknak kell megfelelniük.

A KivÉT megszerzése fontos lehet azoknak az épületgépészeti gyártóknak és forgalmazóknak, akik jó minőségű, tartós építés termékkel foglalkoznak és az erős piaci versenyben növelni kívánják a termékeik iránti bizalmat. A rendszer működtetésében résztvevő szervezetek célja, hogy a minősítettség számítson közbeszerzéseknél, állami, illetve uniós támogatások igénybevételénél, hitelgaranciáknál, projektfinanszírozási hitelek odaítélésénél. A Kiváló Építési Termékek beépítése a KÉK-program (Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi Program) pályázataiban várhatóan bónuszpontokat fog eredményezni.