Hirdetés


Hirdetés

Eredményes volt az Épületgépész Szakképzési Fórum első ülése PDF Nyomtatás E-mail

Április 21-én, Budapesten megtartotta első ülését az Épületgépész Szakképzési Fórum, amely áttekintette az épületgépészeti szakképzés problémáinak jelentős részét.

A fórumot a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) hívta össze, kapcsolódva a szakmai szervezetek február 5-ei, pécsi egyeztető találkozójához, amelyen megfogalmazódott, hogy a szakma egyik legnagyobb gondja a szakképzés helyzete, aminek javítása érdekében tematikus egyeztető fórumon célszerű egyeztetni. (Az épületgépész felsőoktatásról szóló szakmai napra a Szent István Egyetemen májusban kerül sor.)

rendezveny

A fórumon épületgépészeti szakképző intézetek – többségükben MÉGSZ-tagok – vezető tanárai és kivitelező vállalkozók vettek részt, a szövetség a moderálásra Barótfi István tanszékvezető professzort kérte fel. Az egész napos program végén, számos kisebb-nagyobb probléma, hiányosság elemzését követően, helyenként komoly vita után, a következő határozatok születtek.

Az épületgépészeti szakképzés jelenlegi tartalmi problémái alapvetően abból adódnak, hogy a gépész szakmacsoporton belül kevés idő jut az épületgépészeti szakmai felkészítésre, ezért a jelenlevők a megoldást az Országos Képzési Jegyzéken belüli önálló épületgépészeti szakmacsoportban látják. Ennek érdekében az épületgépész és kapcsolódó szervezetek együttes fellépése szükséges. A jelenlevők úgy határoztak, hogy ha a szervezetek Pécsett elkezdett egyeztető fórumának következő ülésén az érintettek elfogadják ezt a célt, és vállalják az OKJ módosítása érdekében a szükséges közös fellépést, akkor a szakképzési fórum a beadvány tartalmi kialakítását elkészíti.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy az épületgépészet szakmai képzésének háttereként alapvető követelmény a jó oktatási anyag, ennek érdekében felkérte Cséki Istvánt a szakképzésben használt tankönyvek áttekintésére és arra, hogy tegyen javaslatot a szakterület hiányzó tankönyveinek, jegyzeteinek megírására, kiadására. Ennek alapján a következő ülésen programot kell elfogadni a megírandó tankönyvek tartalmi és finanszírozási megoldására.

A fórum résztvevői elhatározták, hogy a további alapvető témákkal kapcsolatosan a következő alkalommal fognak dönteni, és arra meghívják a többi szakmai terület (klíma, uszoda) szövetségének képviselőit is. A fórum nyitott további iskolák, tanárok és szakmabeliek irányába, a MÉGSZ rendszeresen közzéteszi a munkával kapcsolatos információkat, melyeket a www.megsz.hu-n kommentálni is lehet.

A program végén ülést tartott a MÉGSZ Oktatási és Felnőttképzési Tagozata, melyen Rácz László szegedi mérnöktanárt választotta meg elnöknek.

Módosítás dátuma: 2010. május 05. szerda, 14:48