Hirdetés


Hirdetés

Jövő idő - mérnökszemmel - az MMK javaslatai az új kormánynak és parlamentnek (részletek) PDF Nyomtatás E-mail
Mit vár a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az új Kormánytól?

1. A beruházások, a közpénzek és Európai Uniós források hatékony felhasználásához elengedhetetlen a megfelelő, körültekintő projektkiválasztás, a jó előkészítés és a teljes életciklusköltségek számításba vétele.
2. A közbeszerzési gyakorlat azonnali módosítását várjuk.
3. Elvárjuk a jövőben a közbeszerzések valós költségtartományban történő odaítélését; javasoljuk az Európai Beruházási Bank gyakorlatának bevezetését, a kirívóan legalacsonyabb és legmagasabb ajánlat kizárását. Az MMK által kidolgozott ajánlott mérnöki díjszabás alkalmazását szükségesnek tartjuk, hiszen éppen a mesterségesen leszorított díj korlátozza az igazi versenyt, a minőségi munkát, és ez ellentétes a nemzetgazdaság alapvető érdekeivel.
4. Javasoljuk a közbeszerzési törvény egyszerű eljárása értékhatárának növelését.
5. A mérnöki KKV-k versenyképessége elfogadhatatlanul alacsony, az országban kevés a munka, és az alkalmazott mérnököket az elbocsátás, a vállalkozókat a tönkremenés fenyegeti. Azonnali intézkedést várunk el az áfa- és társasági adó jogszabályokban. A megrendelő, a közszektor legyen köteles meghatározott előleget fizetni, ahogy ez Európában szokás. Véget kell vetni a diktált szerződéses feltételeknek. A megrendelő adjon fizetési garanciát a közszektor állami garanciaalapján keresztül, és vállalja a késedelmi kamatot is. A tartozási lánc okozója legyen kizárható a közbeszerzésből.
6. A magyar mérnöki szolgáltatások ne kerüljenek hátrányba a hazai piacon, ennek érdekében sürgősen tőkepótló és ezt elősegítő finanszírozási eszközöket kell bevezetni. Közérdek, hogy az uniós jogszabályokkal összhangban megtaláljuk a magyar mérnök versenyképességét biztosító eszközöket.
9. A Magyar Mérnöki Kamara tiltakozik az ellen, hogy a továbbképzést sok esetben termékbemutatóként értelmezzék, és hogy a továbbképzés üzleti árucikké váljon. A Magyar Mérnöki Kamara mintegy 40 ezer mérnök nevében szorgalmazza a folyamatos tanulást és képzést, és ennek sikere érdekében az érvényes jogszabályok változtatását kezdeményezi.
10. Több mérnököt Európának! – adta ki a jelszót a Mérnök Szervezetek Európai Szövetsége. Mi javaslatainkat azért dolgoztuk ki, hogy megtartsuk mérnökeinket, hogy alkotó módon vehessenek részt az előttünk álló feladatokban. Ha ezt elérjük, akkor mondhatjuk, több mérnököt Magyarországnak!

Barsiné Pataky Etelka elnök
Magyar Mérnöki Kamara

Módosítás dátuma: 2010. május 03. hétfő, 18:32