Hirdetés


Hirdetés

Háztartási méretű kiserőmű – FŐGÁZ mintaprojekt PDF Nyomtatás E-mail

December 20-án, ünnepélyes sajtótájékoztató keretében, Hizó Ferenc helyettes államtitkár és Koncz László vezérigazgató megnyitója után indította el a FŐGÁZ az első gázmotoros kiserőművét. A kiserőmű egyidejűleg termel hőt és elektromos áramot, a hagyományos kondenzációs erőművek 40-50%-os hatásfokával szemben, 90-95%-os energetikai hatásfokkal.

 DSC6190

A kiserőmű a Budapest XII. kerületi Normafa Idősek Otthona villamos- és hőenergia ellátását segíti. A működtető gázmotor egyidejűleg 20 kVA villamos- és 40 kW hőteljesítmény leadására képes. A leadott hőteljesítmény elsődlegesen a ház használati melegvízének és a medence fűtését szolgálja. A fel nem használt villamos energia többletet visszatáplálják az illetékes villamos energiaszolgáltató hálózatára.

 DSC6348

A mintaprojekt telepítését teljes egészében a FŐGÁZ végezte, saját költségére. A berendezést a FŐGÁZ üzemelteti és végzi a karbantartást, valamint biztosítja a működtetéshez szükséges földgázt is.
Az összesen 22MFt bekerülési költségből ca. 14MFt összeget tett ki a gázmotor ára, melyek hazai forgalmazója az IC-Produkt Zrt. A berendezés hazai összeszerelője a Komplex Produkt Kft.
A berendezés megtérülése 15 éven belül várható.

A mintaprojekt üzemét a Főgáz folyamatosan monitorozza, rögzíti az intézménybe telepített háztartási méretű kiserőmű teljesítmény és működési adatait. A társaság célja, hogy a kapott eredményeket feldolgozva tökéletesítsék a kiserőművet és kiszűrjék a rendszer működése közben esetleg fölmerülő hibákat.

A háztartási méretű kiserőműnél az erőmű nagysága és a hálózatra csatlakozás módja szabályozva van, tehát ilyen termelői kapacitást magánemberek és társaságok is létrehozhatnak. Széles körben elérhetővé válik ezzel a korszerű, környezetkímélő hő- és áram termelése.

2013. december 27.

Gyárfás Attila

Módosítás dátuma: 2014. március 26. szerda, 18:01