Hirdetés


Hirdetés

A MÉGSZ elnökségének állásfoglalása a VGF támadásaival kapcsolatban PDF Nyomtatás E-mail

A MÉGSZ elnöksége elhatárolódik a VGF-ben a szövetségről megjelenő félrevezető cikkek tartalmától és szellemiségétől

 

Tisztelt Tagjaink, Pártoló Tagjaink!

A Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) elnöksége a szövetséget ért támadásra válaszul 2012 novemberében tényszerű levelet írt a VGF szaklapnak, amely abban meg is jelent. Akkor azt reméltük, hogy az esetlegesen folytatódó vita higgadt mederben marad, azonban a szaklap idei számaiban megjelent két írás olyan hangnemben íródott és a valóságot annyira eltorzítja, hogy az elnökség egyelőre nem látja értelmét a párbeszédnek.

Az elnökség áttekintette a VGF-et kiadó M-12/B Kft. valamint kapcsolt vállalkozása, az E-gépész online szaklapot kiadó Mérnök Média Kft. kiadói tevékenységét és megállapította, hogy a két cég szolgáltatásai több ponton is konkurensei a szövetség szolgáltatásainak: szaklapot, hírlevelet és hírportált adnak ki és híreik között szerepelnek - a MÉGSZ szolgáltatásaként támadott! - álláshirdetések és szakmai rendezvények.

A VGF és annak a szövetséget sorozatosan támadó szerzői az igazságot felderítő, független újságíró szerepében próbálnak feltűnni, de valójában a versenytárs lejáratására törekednek, messze átlépve az üzleti etika szabályait és a kiegyensúlyozott, sokoldalú tájékoztatás törvényi követelményeit.

A MÉGSZ elnöksége megdöbbentőnek tartja, hogy egy nagykereskedők tulajdonában álló médiavállalkozás lejáratni próbál egy olyan szakmai egyesületet, amely az alapszabálya által meghatározott céloknak megfelelően szakmabeliek ezreivel tisztességesen és jó szándékkal együttműködik.

A helyzet jól mutatja, mennyire nagy szüksége van a szakmának a több médiumra, a sokoldalú tájékoztatásra. A MÉGSZ elnöksége ellenzi, hogy profitorientált cégcsoport vagy cégek a szakmában túlhatalomra tegyenek szert, összefonódjanak érdekképviseleti szervezetekkel vagy szélsőséges eszközökkel befolyásolni próbálják a szakmai szervezetek tevékenységét. Ellenezzük továbbá, hogy a szakmán belül a tájékoztatást egyoldalúvá tevő médiatúlsúly alakuljon ki.

A munkánk értékét és eredményességét nem a VGF cikkei, hanem tagjaink döntő többségének elégedettsége és hűsége, valamint a következő mondatok jelzik, melyhez hasonlóakat hetente kapunk a szakmából:

"Önök törődnek velünk a legtöbbet."

"Boldog új évet kívánunk, és jövőre is várjuk a hírleveleket."

"Azért fizettem ezer forinttal több tagdíjat, mert megérdemlik."

Szövetségünk - mint minden egyesület - a hatáskörrel rendelkező állami szervek törvényességi felügyelete alatt áll. A szövetség elnöksége és ügyviteli szervezete működéséről, tevékenységéről a közgyűlésnek tartozik beszámolni, amelyet minden évben szabályosan meg is tesz.

Hogy beszámolási kötelezettségünknek minél szélesebb körben tudjunk eleget tenni, ezúton is kérjük tagjainkat, hogy a március 23-i közgyűlésen minél nagyobb létszámmal vegyenek részt. Aki megteheti, kérjük, jelezze részvételi szándékát és jöjjön el, mondja el véleményét, tegye fel kérdéseit.

Tudjuk, hogy nem minden tökéletes, amit teszünk, és mindent lehetne még jobban is végezni. Megvan bennünk az elkötelezettség erre, és ha tagjaink ebben segítenek, örömmel vesszük és a szövetség munkájába beépítjük.

 

a MÉGSZ elnöksége

Módosítás dátuma: 2013. április 25. csütörtök, 09:14