Hirdetés


Hirdetés

Gázkészülékek cseréjének egyszerűsített eljárása PDF Nyomtatás E-mail

Gázkészülékek cseréjének egyszerűsített eljárása,

mint a Magyary Program Egyszerűsítési Programjának eleme

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium – a FŐGÁZ Zrt. támogatásával – a 1304/2011. (IX.2.) Korm. határozat 119. pontjában szereplő „Gázkazán cseréjével összefüggő eljárás szabályozása” kapcsán, november 26-án tájékoztató fórumot szervezett az elkészített jogszabályi változásokról, a földgázelosztók tervellenőreinek képzéséről és az ehhez kapcsolódó ügyintézői segédletről.

A fórumot, az NGM képviseletében Dr. Tüske Rita főosztályvezető nyitotta meg. Megnyitójában hangsúlyozta, hogy a Műszaki Biztonsági Szabályzatban (GMBSZ-2012) közzétett „Egyszerűsített készülékcsere eljárás” nagyon jól illeszkedik a hatósági eljárások egyszerűsítését célzó, a bürokráciát csökkentő Magyary Programba. Reményét fejezte ki, hogy az egyelőre „csak” ajánlásként közzétett, de már hatályos Szabályzatot, a jelenleg EU jóváhagyásra váró rendelet, 2013 elejétől jogszabályi szintre emeli.

Külön kiemelte, hogy az új eljárás bevezetéséről a minisztérium kezdeményezte a tájékozató anyag eljuttatását a lakossági fogyasztókhoz.

A felkért előadók közül elsőnek Lukácsi Péter (Főgáz Zrt.) ismertette az egyszerűsített készülékcsere eljárás lefolytatásának, a Szabályzatban is közzétett műszaki és személyi feltételeit és az eljárás folyamatát (ld. 1. ábra).

Gzkszlk_csere_bra

1. ábra

Az ábra normál méretű megtekintéséhez kattintson ide!

Kitért az elosztói engedélyeseknél történő, kötelező előzetes regisztrációval kapcsolatos  feladatokra. Tájékoztatása szerint ezek előkészítése folyamatban van, bár a jelenlévő engedélyeseknél eddig még nem jelentkezetek szerelők regisztrációra.

Lukácsi Péter bemutatta az egyszerűsített készülékcsere elvégzését dokumentáló „Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat nem tervköteles gázkészülék cseréről” című űrlapot, melyet az eljárást kidolgozó munkabizottság javaslatára a Magyar Gázipari Egyesülés jóváhagyott (2. ábra).

Molnár Károly, a Szabályzatot kidolgozó Gázipari Műszaki Szakbizottság elnöke ismertette a Szabályzat összeállításának főbb irányelveit. Előadásában egyértelművé tette, hogy a Szabályzat alkalmazása már a jelenlegi formájában is megkerülhetetlen, mert a  2008. évi XL. törvény (Gáztörvény) már a 2009 óta hatályos végrehajtási rendeletével, a 19/2009.(I.30.) Kormány rendelettel kötelezővé tette annak alkalmazását. Ezt a helyzetet a megjelenés előtt álló újabb végrehajtási rendelet tovább erősíti.

Az előadásokat hozzászólások követték. Ezek megerősítették, hogy az egyszerűsített készülékcsere eljárás alkalmazásával teljesíthető az a hármas követelmény, melyet a javaslattevők is kiindulási alapnak tekintettek, nevezetesen:

  1. A készülékcsere lényegesen rövidebb idő alatt lebonyolítható, mint a hagyományos, tervköteles eljárás keretében végzett csere. 
    Ezzel várhatóan csökkenni fog az eddig éppen a hosszú átfutás miatt inkább bejelentés nélkül végzett készülékcserék száma.
  2. Várhatóan a költségek is csökkenni fognak, mert alapesetben elmarad a tervezés és a gázmérő leszerelése sem szükséges. Ezzel szemben a munkadíj kisebb mértékben nőhet is, hiszen a szerelő megnövekedett felelőssége indokolhatja a díj növelését.
    Az engedélyes költségei biztosan csökkennek, mert elmaradnak a díjmentes tervfelülvizsgálatok és a szintén ingyenes műszaki-biztonsági ellenőrzések.
  3. Az eddigi nem tervköteles készülékcsere eljárás Szabályzat szerinti kiterjesztésével lehetőség nyílt a régi kisebb hatásfokú, és a nem megfelelő feltételekkel üzemelő berendezések esetében balesetveszélyes gázkészülékek korszerűbbre cserélésére, egyszerűsített eljárással.

A szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat letöltéséhez kattintson ide!

 

Gyárfás Attila

Módosítás dátuma: 2013. január 16. szerda, 15:27