Hirdetés


Hirdetés

A MÉGSZ elnöksége cáfolja és visszautasítja a méltatlan támadás állításait PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetségének (MÉGSZ) elnöksége cáfolja és visszautasítja a VGF 2012 novemberi számának 14-15. oldalán és a vgfszaklap.hu-n Szemán Róberttől megjelent lejárató jellegű írás állításait. A lapban és a lap honlapján megjelent szöveg csak részleges információkat közöl a szövetség munkájáról, és azt is kizárólag negatívan próbálja beállítani.

1. A szerző csak a MÉGSZ hírleveleire és honlapjára hivatkozik, pedig hosszú évek óta a – minden tagunkhoz eljutó – Magyar Installateur első oldalain, májustól pedig az Épületgépész szaklapban adunk részletes tájékoztatást, többek között az érdekvédelmi munkánkról is.

2. Szemán Róbert az elmúlt években nem vett részt az általa kifogásolt nyilvános szakmai rendezvényeinken, azok minőségéről személyesen nem győződött meg. Ezek a rendezvények értékes és hasznos szakmai tartalmakat közvetítenek, máskülönben nem is látogatna el rájuk évek óta 4000-5000 szakmabeli.

3. Fontos tevékenységünk, hogy Oktatási Intézetünk – a szakma érdekeire tekintettel! – kifejezetten mérsékelt árakon magas minőségű felnőtt-szakképzést biztosít. Az épületgépészeti vállalkozók gyakran jelezték, hogy indokolatlanul magasak egyes képzések költségei, ezért szerveztünk meg ezzel szemben szolgáltatási alternatívát.

4. A GMBSZ szerkesztésében a kezdetektől az egyik legaktívabb szereplő vagyunk. A szabályzat évenkénti felülvizsgálata előtt hírlevélben kérjük a szakmabelieket, hogy írják meg javaslataikat. Ezekből jó néhány beépítésre került a módosított szabályzatba. A GMBSZ-ről többször szakmai tájékoztató kiadványt jelentettünk meg, a legújabb módosításról szóló kiadás megjelenés előtt áll. Tagjainkat az új szabályzatról a megjelenése után néhány napon belül e-mailben tájékoztattuk.

5. A Total Hungária Kft. tartályos gázszolgáltatása révén közismerten kapcsolatban van az épületgépészeti szakmával és a MÉGSZ pártoló tagja. A szövetség segíti pártolóit a tagjaival és a szakmával folytatott kommunikációban, ennek keretében jelent meg a kifogásolt álláshirdetés. Szándékunk szerint az álláshirdetések célja a segítségnyújtás a nehéz helyzetbe került szakemberek számára. Ha ez a vállalkozások vezetőinek gondot okoz, megvizsgáljuk az ilyen tartalmú levelek célszerűségét.

6. Az utóbbi évek legfontosabb érdekvédelmi eredményeiről röviden:

- Részvétel szakértőkkel az OKJ épületgépészeti képesítéseinek tartalmi átalakításában.
- Kormányzati szervezetekkel dolgozunk a szakképzés továbbfejlesztésének stratégiáján.
- Kutatásban mértük fel az épületgépészeti felsőoktatási képzéssel kapcsolatos szakmai igényeket, a tanulmányt átadtuk az tanszékeknek és a sajtónak.
- Mi értük el, hogy a fényképes gázszerelő igazolványt meghosszabbító képzés korszerű tartalmú, rövid és olcsóbb legyen.
- Jelentős szerepünk van a gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálat szakmai tartalmának meghatározásában és kormányzati elismerésének szorgalmazásában.
- A 2012-ben lezajló napkollektoros ZBR-pályázat szakmai kialakításában és egyszerűsítésében a Napenergia Tagozatunk vezetőségének volt jelentős szerepe.
- Többször tárgyaltunk a kormányzat képviselőivel a lánctartozások megoldásáról, szakértők bevonásával elkészítettük javaslatainkat, és átadtuk a NGM helyettes államtitkárának.

7. A MÉGSZ a tagság igényének megfelelve a szakma sokoldalú szolgálatára törekszik. Ennek legfontosabb (de nem egyetlen!) eleme az érdekvédelem.

8. A szövetség kiadványait, szakképzéseit, rendezvénysorozatait, konferenciáit évről-évre több ezer szakmabeli fogadja el. A szövetség taglétszáma évek óta 500 felett van, 2012 novemberében 656. A taglétszámunk még a nehéz gazdasági helyzetben is enyhén növekszik. Számunkra ezek az adatok jelentik a valódi értékmérést.

A VGF több médiafelületen intenzív lejáratási kampányba kezdett. Ezért amíg nem győződtünk meg arról, hogy a MÉGSZ-szel kapcsolatosan közölt információk az újságírók számára a törvényben előírt szabályok szerint kerülnek nyilvánosságra, nem működünk együtt a VGF-el. Szomorúan vesszük tudomásul és sajnáljuk az ügyben történteket, de készek vagyunk a nézeteltérésekről, véleménykülönbségekről higgadtan, konstruktívan tárgyalni, a szövetség törekvéseit, értékeit és tisztességes munkáját szemléletesebben és a korábbinál teljesebben bemutatni.

Kérjük és ragaszkodunk ahhoz, hogy válaszunk változtatás és kommentár nélkül, a lejárató cikkhez hasonló helyen jelenjen meg a lapban, a honlapon és a VGF hírlevélében. Kérjük továbbá a honlapról a „A legjobb vállalkozás: szövetség” című írás mielőbbi levételét is.

 

2012. november 12.

A Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége:

Golyán László elnök, Cserkúthy László tiszteletbeli elnök, Balázs Gábor, Domonkos László, Fehér János, Horváth Zoltán, Kirch Ervin, Pánger László, Varga Pál alelnökök

Módosítás dátuma: 2012. december 04. kedd, 18:08