Hirdetés


Hirdetés

Új rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról PDF Nyomtatás E-mail

19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról

Megjelent az új rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról. E szerint az ingatlantulajdonos köteles a felhasználói berendezésének felülvizsgálatát 5 évente elvégeztetni. A csatlakozó vezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát pedig 10 évente. A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek mintáját a rendelet 1 sz. melléklete tartalmazza. A műszaki-biztonsági felülvizsgálat a rendelet 2 sz. melléklet 3. pontjában lévő képesítésekkel és gyakorlattal végezhető.

A rendelet hatálybalépése előtt üzembe helyezett berendezések első felülvizsgálatát lépcsőzetesen kell elvégeztetni, az 1981 előttieket 2013. december 31-ig, majd az üzembe helyezés időpontjától függően 2014-ig, 2015-ig, ill. 2016. december 31-ig.

A rendelet részletesen szabályozza a felülvizsgálat tartalmi, személyi és formai feltételeit.

Újdonság, hogy tervezők is végezhetik a felülvizsgálatot! A rendelet ugyanis kiegészíti a 30/2009. NFGM rendeletet is, miszerint a felülvizsgálatot végezhetik a MMK nyilvántartásában szereplő tervezők és szakértők is (G vagy GO jelűek) - tanfolyam nélkül. (A rendelet "G"-vel kezdődő jelzést ír, ami magában foglalja a "G-T" és a "G-Sz" épületgépészeket.)

A rendelet teljes terjedelmében ide kattintva tölthető le!