Hirdetés


Hirdetés

2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról PDF Nyomtatás E-mail

Megjelent a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. Törvény, amely 2013.január 1-én lép hatályba és hatályon kívül helyezi az 1995. évi XLII. törvényt.

A törvény a korábban már közzétett tervezettel gyakorlatilag megegyezik. Végrehajtható azonban csak akkor lesz, ha a hatályba lépés előtt megjelennek a szükséges végrehajtási rendeletek. Ezek megjelentetése az illetékes miniszterek feladata. Az épületgépész szakmát és az ingatlantulajdonosokat különösképpen a törvény 5.(§)-ban és a 6.(§)-ban említett feltételek majdani szabályozása érinti.

Az 5. (§) rendelkezik arról az önkormányzati felelősségről, miszerint az önkormányzat csak azokat a vállalkozásokat bízhatja meg a közszolgáltatás ellátásával, amelyek rendelkeznek az ellátáshoz szükséges minimális szakmai,  személyi és tárgyi feltételekkel. Ezt a feltételrendszert a majdani végrehajtási rendeletben kell szabályozni.

A 6. (§) taglalja, hogy milyen feladatokat kell ellátni a közszolgáltatónak a sormunka keretében és milyeneket az ingatlantulajdonos által kötelezően megrendelendő vizsgálatok során. Ezen feladatokat szintén a végrehajtási rendeletben kell részletezni, kiegészítve az elvégzett vizsgálatok dokumentálásának formai követelményeivel. Ez a fejezet írja elő a közszolgáltató nyilvántartási kötelezettségeit is. A szakmai szervezetek nagyon fontos feladata tehát, hogy a végrehajtási rendeletek megfogalmazásában tevékenyen részt vegyenek. Elvárjuk a rendelet alkotóktól, hogy ebbe a munkába a szakmai szervezeteket (ne csak a kéményseprőket!) kezdettől bevonják, és ne csak utólagos, néhány napos határidővel kért véleményükre legyenek kíváncsiak. Csak a hatékony és eredményes közreműködés esetében várható, hogy az új törvényt minden érintett szereplő alkalmazni tudja, és ne a különböző értelmezésekkel  kibúvókat keressen a saját felelőssége alól, vagy ne a korábbi kísérletek sorsára jusson, azaz a gyakorlatban végrehajthatatlan legyen.

A teljességhez célszerű lenne az ingatlantulajdonosok képviselőit is bevonni a munkába.

A törvény teljes terjedelmében ide kattintva olvasható!