Hirdetés


Hirdetés

Sikeres FŐTÁV Tervezői Klub PDF Nyomtatás E-mail

 

fotav_logow

Sikerrel zárult a FŐTÁV és a MÉGSZ közös szervezésében 2012. március 8-án, a FŐTÁV Zrt. Márvány termében megrendezett Tervezői Klub. A Fórumon 70-80, a távhő és fűtéskorszerűsítés iránt érdeklődő épületgépész kolléga vett részt. A nagy érdeklődésre való tekintettel a Tervezői Klubot idén ősszel ismét megtartjuk.

A Fórumon a FŐTÁV ismertette az új Mintaház projekt feltétel- és érvrendszerét. Érdekessége a projektnek, hogy a nyertes épületek (max. 5 épület) pályázati feltételeknek megfelelő korszerűsítését teljes egészében a FŐTÁV fizeti, önrész nem szükséges. 10 év után azonban a rendszert piaci áron meg kell vásárolni.

A felújítás elsősorban az épület HMV ellátó rendszerének korszerűsítését célozza, új szigetelt és szabályozott cirkulációs rendszer kiépítésével. Ennek megfelelően a pályázaton csak olyan épületek vehetnek részt, ahol a fűtési rendszer bizonyos korszerűsítése már megtörtént.

Kiemelt cél még a lakásonkénti hőfogyasztás mérésének korszerűsítése is. Ennek lényege a fő mérőre már megvalósított smart metering, okos mérés egyfajta kiterjesztése a lakásonkénti mérésre, de a kölségmegosztás rendszerének fenntartásával.

Újszerűsége a projektnek, hogy az épület közösségi helységeinek, lépcsőházának világítását és esetleg a felvonók üzemeltetését a tetőre telepített napelemekkel termelt elektromos energiával kívánja megvalósítani. A FŐTÁV ugyanis nem támogatja a HMV ellátás napkollektorokkal történő "rásegítését", mert tapasztalata szerint az eddig megvalósított ilyen irányú korszerűsítések nem hoztak kedvező eredményt. Emellett a Főtávnak nem is érdeke.

A Fórum második részében a Danfoss adott tájékoztatást a távfűtéses épületek hőközpontjainak felépítéséről és kiválasztásának módjáról, valamint az egycsöves szekunder fűtési rendszerek szabályozási lehetőségeiről.

Előadást hallottunk az Aereco-tól a többlakásos házak szellőzési, levegőellátási megoldásairól, a legújabb energiatakarékos tetőventilátorok beépítésének lehetőségeiről.

 

Gyárfás Attila

Módosítás dátuma: 2012. március 22. csütörtök, 14:47