Hirdetés


Hirdetés

MÉGSZ Hétvége 2012 PDF Nyomtatás E-mail
 
2012. február 3-4-én Parádfürdőn, az Erzsébet Park Hotelben került megrendezésre az idei MÉGSZ-hétvége. A szakmai program pénteken vette kezdetét a szekciók napjával és a szakkiállítással, majd szombaton az éves közgyűléssel folytatódott. A rendezvény este a Meszlényi Zoltán Díjak átadásával és műsoros bállal zárult.

 
Szekciók programja kiállítással
A kétnapos program első napján a szövetség szekciói tartottak előadásokat és vitákat. A szünetekben a szakkiállítást tekinthették meg a kollégák.
 
Mh_kznsg
 
A Tervezői Tagozat ülésén dr. Rétfalvi Mátyás tagozatvezető, az igazságügyi műszaki szakértői tevékenység jelenlegi feltétel- és keretrendszerét mutatta be. Gyárfás Attila az épületek és épülethatároló szerkezetek hőtechnikai számításai című új szabvány (MSZ 240140:2012) kidolgozásáról számolt be. Az elnöki tanácsadó hangsúlyozta, hogy a – még vitaindító stádiumban lévő – szabványt az európai direktíváknak megfelelően kell átalakítani, s a testület a szabvány-tervezet nyilvánosságra hozásával lehetővé teszi a szakmabelieknek a véleményezést és a javaslattételt.
 
Mh_kznsg1
 

Mh_Technorgz

 
A Gázvezeték-szerelési és Füstgázelvezetési Szekcióban Németh Vilmos tagozati elnök vezetésével Kerekes István a Technorgáz Kft. ügyvezetője mutatta be a cég fejlesztéseit, Gyárfás Attila MÉGSZ-elnöki tanácsadó pedig a szövetségnek a GMBSZ szerkesztő bizottságában képviselt szövetségi álláspontot ismertette.
 
Mh_Bosch
 
A Szerviz Szekcióban Gróman Attila műszaki tanácsadó a Bosch fali kazánokat, Nyárády-Berzsenyi Győző értékesítési igazgató pedig a legújabb Buderus állókazánokat mutatta be.

Mh_Buderus

A Fűtés- és Légtechnika Szekció programján a Rosenberg Hungária Kft. ügyvezetője, dr. Szekeres József Robbanásbiztos légkezelőgépek címmel tartott előadást, az Uponor képviseletében Pölcz Csaba és Kis Péter a nedves technológiájú illetve száraz építésű padlófűtési rendszereket ismertette, végezetül dr. Szalai László főmérnök a legújabb fejlesztésű nagyhatásfokú szivattyúkról számolt be, tájékoztatva a hallgatóságot a keringető szivattyúkra vonatkozó új EU-előírásokról is.
 
Mh_Uponor  Mh_Wilo
 
A szövetség egykori Napenergia Tagozatából szakmai egyesületté alakult Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesület (MÉGNAP) elnöke, Varga Pál a 2011-es munkát, a szolárpiaci helyzetet értékelte és a legújabb, 2012-es terveket tekintette át.
 
Mh_Killt1
 
A szombat délelőtti Hőszivattyús szakmai fórumot Sonkolyné Szekerczés Margit, a Geotermikus Hőszivattyú Tagozat alelnöke vezette le. A tagozat elnöke, Fodor Zoltán a hőszivattyúk speciális területeken történő alkalmazásának tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Ádám Béla egy irodaház és egy faluház példáján keresztül mutatott be két izgalmas geohőszivattyús munkát. A szakmai fórum záró előadásaként Kovács Zoltán, az FPM Fűtéstechnika Kft. ügyvezetője hőszivattyúval történő teljes körű fűtési és hűtési megoldásokat prezentált.
 
Mh_Killt2

 

Alapértékek és alapgondolatok

A hétvége hagyományosan fontos eseménye volt a szövetség évi rendes közgyűlése, amely a 2011-es év beszámolóival kezdődött. Bozsó Béla ügyvezető összefoglaló jelleggel ismertette a főbb projekteket, Gyárfás Attila elnöki tanácsadó az érdekvédelmi tevékenységet, Korom Kata pedig az Oktatási Intézet munkáját, majd a közgyűlés elfogadta a pénzügyi beszámolót és a Felügyelő Bizottság jelentését.
 
Mh_kzgyls
 
A közgyűlés második részében a tagok áttekintették a MÉGSZ-nek az utóbbi 5 évben a szakma fejlődése és a szakmai szervezetek összefogása érdekében végzett munkáját. Ennek keretében Golyán László vitaindítójában elemezte az „Alapértékeink és alapgondolataink” címet viselő, előre kiadott dokumentum-gyűjteményt, amely a szövetség legfontosabb elemzéseit, javaslatait és állásfoglalásait tartalmazta 2007-től kezdődően. A közgyűlés megállapította, hogy a 2007-től folytatott, a szakma fejlesztését és a szakmai csoportok és szervezetek közötti együttműködést szorgalmazó elemzések és állásfoglalások helyesek és időállók, ezért a szövetség tisztségviselőit és testületeit felhatalmazta arra, hogy ezek tartalma szerint és szellemében folytassák a munkát.

 

Meszlényi-díjak, elismerések

A MÉGSZ-hétvége báljának nyitányaként immár negyedik alkalommal adta át Golyán László elnök a szövetség legmagasabb kitüntetését, a Meszlényi Zoltán Díjat.
 
Mh_Jakus
 
Ezúttal a MÉGSZ legmagasabb kitüntetését Jakus István épületgépész tervező, kivitelező, felelős műszaki vezető vehette át, aki sokoldalú műszaki-mérnöki tudását fejlesztések során, vállalkozásaiban, továbbá országos és megyei szakmai szövetségek tagjaként kamatoztatta.
 
Mh_Fodor
 
A másik díjazott Fodor Zoltán volt, aki hőszivattyús rendszerekhez kötődő munkásságával, saját fejlesztésű hőszivattyús berendezések sorozatgyártásával, valamint a témában megjelent szakmai tanulmányok, szabadalmak és publikációk sorával vívta ki a szakma elismerését. (Következő számainkban közöljük a Meszlényi díjasokkal készített interjúkat.)
 
Mh_Kirch
 
Idén is sor került a folyamatos MÉGSZ-tagságért járó jubileumi jelvények átadására. A MÉGSZ Aranyjelvényét kapta 15 éves tagságért: Berezvai Ferenc, Füredi Ferenc, Kirch Ervin. 10 éves tagságért Ezüstjelvényt kapott: Szabó Imre, 5 éves tagságért: Balás Lóránt, Béndek Ferenc, Csépányi Dénes, Dezső József, Dobos Attila, Gyöngyösi Tibor, Horváth Gábor, Kutai Lászlóné Menyhért Barnabás és Nagy József.

 

Főszponzorok, szponzorok

A kétnapos rendezvény főszponzora az Uponor és a Wilo voltak.
 
                uponor-logo7                    wilo_logo7
 
Szponzori szerepet a Bosch, Buderus, Flamco, Gebo SEE Kft., az Oventrop, a Technorgáz Kft. és a Weishaupt vállalt.
 
bosch7         buderus_logo7          flamco_logo7
gebo_logo7           oventrop_logo7              weishaupt_logo7
 
Köszönjük a támogatásukat és részvételüket!
 
Módosítás dátuma: 2012. március 20. kedd, 10:39