Hirdetés


Hirdetés

Magyar fejlesztésű hőszivattyús rendszer termálfürdőben PDF Nyomtatás E-mail

Helyszíni bejárással egybekötve mutatták be a nagykőrösi termálfürdőben alkalmazott új hőszivattyús rendszert a fejlesztők és az üzemeltetők a MÉGSZ Geotermikus Hőszivattyú Tagozata rendezvényén december 9-én.

alfold_aqua

Az egész napos program első felében Fehér János MÉGSZ-alelnök köszöntőjét követően a Magyar Hőszivattyú Szövetség munkatársa, Csernóczky Zsuzsanna a hőszivattyúk alkalmazásának lehetőségeit vázolta fel. Buchwarth Peter az Energocell Hungária Kft. képviseletében az általuk kifejlesztett új „Energocell” földhő  energiatárolót a hozzá illesztett magyar fejlesztésű hőszivattyús rendszerrel és az ugyancsak magyar fejlesztésű alumínium napkollektorral, mint exportképes – szabadalmakkal védett – rendszert mutatta be. Fodor Zoltán a MÉGSZ Geotermikus Hőszivattyú Tagozatának elnöke előadásában a nagykőrösi Alföld Aqua Termál hőtechnikai rendszerének kialakítása során érvényesített komplex energetikai szemlélet bemutatására törekedett elsősorban.

frd

Ezt követően a résztvevők megtekintették a megvalósult hőközpontot és a termálvizet befogadó rendszert. A bemutató célja elsősorban az volt, hogy a magas hőfokú elfolyó termálvíz magas SPF-értékű, hőszivattyúkkal történő hasznosításának előnyeit, műszaki követelményeit emelje ki.

vaporline

Fodor Zoltán elmondta, hogy a hőszivattyúval történő párátlanítás optimális megoldásának egyenes következménye volt, hogy a beépített teljesítmények lényegesen lecsökkentek. Míg a hagyományos tervek szerint több száz kW fűtési teljesítmény lett volna szükséges az épület energetikai ellátására, addig a komplexebb, energiatakarékosabb szemléletű tervel a fürdőben ez mindössze 144 kW-al lett megoldva. Ez az arány egyértelműen tükrözi az üzemeltetési költségek közti különbséget is. „Kimutattuk, hogy ennek a konstrukciónak köszönhetően évi 5 millió Ft megtakarítás várható a viszonylag kisméretű fürdőnél” – említette Fodor Zoltán.

vezrl

Különlegesség, hogy a rendszer megvalósítása a legújabb fejlesztésű magyar hőszivattyú családdal történt, amit a Geowatt Kft. tervezett és gyártott. A megtekintett rendszert, a Geowatt Kft. tervezése és műszaki vezetése mellett a Nelke Klíma Kft. kivitelezte.