Hirdetés


Hirdetés

Pozitív visszajelzések a Biomassza Szakmai Napról PDF Nyomtatás E-mail

 

BSZN_gyarfas

A Magyar Épületgépészek Szövetsége a biomassza energetikai hasznosításáról tartott szakmai napot épületgépészeknek 2011. november 16-án Budapesten. Ennek a témának első alkalommal szentelt tematikus szaknapot a szövetség, azzal a céllal, hogy színvonalas és gyakorlatias szemléletű előadásokkal adja meg a keretét a biomassza épületgépészeti hasznosításában érdekelt szakemberek és cégek találkozásának.

BSZN_barotfi

A programot Prof. Barótfi István indította, aki a biomassza megújuló energiaforrások közötti helyét vizsgálta, kitérve az energiaforrás épületgépészeti alkalmazásainak lehetőségeire. A témához szorosan kapcsolódott Prof. Dr. Marosvölgyi Béla, a Nyugat-magyarországi Egyetem ökoenergetika kutatás főirányvezetőjének előadása a biomassza-tüzelés magyarországi alapanyag-ellátásáról, mely nyilvánvalóan meghatározó jelentőséggel bír a biomassza-alkalmazási alternatívák kiválasztására.

BSZN_marosvolgyi

A  biomassza energetikai hasznosításának különböző lehetőségeit a szakmai nap további előadásai részletesen mutatták be. Sarusi-Kiss József, az Altherm Kft. ügyvezetője a biomassza fűtési módok összehasonlítása során a nagytűzterű biomassza kazánokat, nagybálás szalmatüzelést ismertette, kitérve az ezekhez a megoldásokhoz kapcsolódó forrásszerzési lehetőségekre.

BSZN_altherm

Flink János, a  Buderus Hungária Fűtéstechnika Kft. értékesítési vezetője a biomassza tüzelés esetén használandó fűtési puffertárolókra tért ki részletesen. Boronkai Miklós, az Öko Valentia Kft. ügyvezetője alkalmazási példák alapján mutatta be automata biomassza kazánjaik konstrukcióját. A biomassza kazánok alkalmazásához kapcsolódó tervezési feladatokat, feltételeket.

BSZN_buderus

Páger Szabolcs, a Herz Armatúra Kft. műszaki tanácsadója ismertette.  A biogáz hasznosítására is kitért a tematika, a Weishaupt Hőtechnikai Kft. ügyvezetője, Rácz József beszélt erről a hőtermelési módról gyakorlati tapasztalatok alapján, és e hőtermelési mód hazai alkalmazásának kérdéseiről. A programban fontos szerepet töltött be a gyakorlati példák bemutatása, melyet Beleznai Nándor, Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezetője cégük sikeresen megvalósított biomassza-projektjeinek tapasztalatai alapján tett meg.

BSZN_herz

A biomassza épületgépészeti hasznosítása szűk részterülete a szakmának, de a szakmai nap tapasztalatai alapján, a 80 érdeklődő épületgépész, az előadók és a kiállító cégek visszajelzéseire építve indokolt kiemelt figyelmet szentelni ennek a témának.