Hirdetés


Hirdetés

Eredményes volt a második épületgépészeti napenergia-hasznosítási konferencia PDF Nyomtatás E-mail

Több mint kétszáz látogató, húsz szponzor és kiállító, érdekes és tartalmas szakmai előadások. Röviden így foglalható össze a II. Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben konferencia és kiállítás, melyet a Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége (MÉGNAP) és a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ) szervezett.

Blaw

A rendezvénnyel a két szakmai szervezet minőségi szakmai fórumot akart biztosítani a téma iránt érdeklődő épületgépész szakembereknek.

VPw

A konferencia alaphangját Varga Pál, a MÉGNAP elnöke adta meg, előadásának címe A hazai napkollektoros szakma jelene és jövője volt. Varga Pál elemzésében kiemelte, hogy a 2011-es év nem hozta meg a hazai napkollektoros piac várt fellendülését. Az október 25-én indult lakossági napkollektoros pályázat azonban minden bizonnyal komoly ösztönző erőt jelent majd, hiszen a rendkívül kedvező feltételekkel igénybe vehető támogatás keretében 4-5000 új napkollektoros rendszer valósulhat meg. Ennek piacélénkítő hatása azonban már csak 2012-ben fog jelentkezni.

tomeg1w

Egy napenergia-hasznosításban élenjáró ország példája címmel Roger Hackstock, az osztrák napkollektoros iparág legfontosabb szereplőit tömörítő Austria Solar ügyvezető igazgatója tartotta a második előadást. Külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a napkollektoros iparág sikerének legfontosabb feltétele a hosszú távú, folyamatosan igénybe vehető, kiszámítható állami támogatáspolitika. Délelőtt még sor került a napenergia-hasznosítás meteorológiai vonatkozásainak elemzésére, a rendszerek méretezésére és bemutatásra került a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének új napkollektoros mérőállomása.

kiallito1w

kiallito2w

Délután a gyakorlati kérdések kerültek terítékre. Így többek között az, hogy a hidraulikai méretezésnél milyen szempontokra kell különösen is figyelemmel lenni valamint, hogy mikor célszerű melegvíz-tárolót és puffertárolót alkalmazni. Bemutatásra kerültek kombinált napkollektoros és napelemes rendszerek, nagyobb vákumcsöves rendszerek működtetésének tapasztalatai, és néhány nagy rendszer üzemeltetésének legfrissebb adatai. A konferencia végén Bíró Marianna az ÉMI Lakás-innovációs Divíziójának vezetője a USZT-ZBR-NAP 2011 pályázatról adott tájékoztatást.

tomeg2w

A rendezvény zárszavában Varga Pál többek között azt hangsúlyozta, hogy tovább kell dolgozni a hazai napkollektoros szakma fejlődéséért és megerősödéséért.

A rendezvény szponzorai a Rézpiaci Központ, a Naplopó, a Fernox és a Spring Solar voltak.

Bozsó Béla

 

Az előadások címére kattintva letöltheti azok anyagát:

A hazai napkollektoros szakma jelene és jövőképe (Varga Pál, MÉGNAP, elnök)

Napkollektoros rendszerek méretezése. Számítógépes programok alkalmazása (Orosz Imre, ügyvezető, Digisolar Kft. - Fülöp István, tervező, Naplopó Kft.)

Odoo Project - a Solar Decathlon 2012 nemzetközi verseny bemutatása, a magyar csapat ház-koncepciója (Paziczki Péter, épületgépész mérnök, BME)

Melegvíz-tárolót vagy puffertárolót alkalmazzunk a napenergia tárolására? (Varga Attila, műszaki igazgató, Solartis Kft.)

Kombinált napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek (Beleznai Nándor, ügyvzető, Wagner Solar Hungária Kft.)

Vákuumcsöves napkollektorokkal megvalósult nagyobb rendszerek tapasztalatai (Horváth János, ügyvezető, Spring Solar Kft.)

Módosítás dátuma: 2011. november 25. péntek, 15:08