Hirdetés


Hirdetés

Hasznos és ingyenes programok a Naplopótól PDF Nyomtatás E-mail
A Naplopó Kft. egyik úttörője, és több mint 13 éve meghatározó szereplője a hazai napkollektoros piacnak. A cég most honlapján ingyenesen közzé teszi a tervezést segítő, saját fejlesztésű számítógépes programjait.
A vállalkozás legfontosabb vezérelve a szakmai korrektség, ezért a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy a napkollektoros rendszerek megvalósítása során szerzett tudását és tapasztalatát átadja az épületgépész szakma többi szereplőjének is. Ennek eszközei a rendszeres szakmai oktatások, részletes tervezési segédletek, oktatási jegyzetek, szakcikkek, valamint a tervezést segítő, saját fejlesztésű számítógépes programok. A Naplopó Kft. fejlesztette ki több mint tíz évvel ezelőtt az első, Magyarországon máig egyedülálló, napkollektoros rendszerek méretezésére használható szoftvert. E mellett több, a kisebb részfeladatokban segítséget nyújtó szoftver is elkészült. Ezek az eddig csak belső használatú programok most némi frissítés és fazonigazítás után felkerültek a Naplopó Kft. honlapjára.
A programok ingyenesen letölthetők a Naplopó Kft. honlapjáról: http://www.naplopo.hu/Szoftverek/Energy.html

Ízelítő a folyamatosan bővülő választékból

Naplopó-Energy

Hőtechnikai méretező program napkollektoros rendszerekhez

naplopo_energyA Naplopó-Energy (korábban egyszerűen csak Naplopó) program használati-melegvíz készítő és medencefűtő napkollektoros rendszerek hőtechnikai méretezésére használható. A program a magyarországi meteorológiai adatokat szimulálva kiszámolja, hogy az adott számítási ciklusban a napkollektorok milyen részarányban fedezik a hőszükségletet, hogyan alakul a tárolók, vagy a medence hőmérséklete. Az eredményeket grafikusan és táblázatosan is láthatjuk, és természetesen ki is nyomtathatjuk azokat. A program segítségével a különböző beállítási értékekkel végzett számításokat könnyedén összehasonlíthatjuk, így kiválaszthatjuk az adott feladatra optimális napkollektoros rendszert.

Naplopó-Economy

Gazdaságossági elemző program

naplopo_economyHogyan lehet, hogy – közel azonos árú és műszaki tartalmú napkollektoros rendszer megvalósítása esetén – az egyik vállalkozásnál a pénzügyi megtérülési idő csupán 1–2 év, míg a másiknál ugyanez akár 15 év? Ennyire szubjektív lenne a közgazdaságtan, vagy esetleg az egyes vállalkozások korrektsége között mutatkozik a kelleténél nagyobb különbség?

A kérdés eldöntésében segíthet a Naplopó-Economy program. Ha megadja a napkollektoros rendszer legfontosabb műszaki és pénzügyi jellemzőit, valamint a jelenlegi és a prognosztizált gazdasági-pénzügyi mutatószámokat, akkor program az ún. annuitás módszerével kiszámolja a napkollektoros rendszer élettartamára vonatkozó várható éves költség-bevétel egyenleget, és ezzel meghatározza a megtérülési időt is. Kiszámolja az ún. szolárhő díjat is, vagyis azt, hogy a napkollektoros rendszerünk a tőke-, az üzemeltetési és a karbantartási költségek figyelembevételével milyen Ft/kWh áron állít elő hőenergiát.

Naplopó-Expans

Tágulásitartály-méretező program

naplopo_expansZárt épületgépészeti rendszerek megvalósításánál sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a tágulási tartály kiválasztására és a levegő oldali előnyomás helyes beállítására. Ennek a következménye lehet, hogy a rendszerben a nyomás erősen ingadozik, folyton levegősödés tapasztalható, ugyanakkor hiába légtelenítünk, a jelenség újra és újra megismétlődik. Napkollektoros rendszereknél még fokozottabban kell ügyelni a tágulási tartály kiválasztására, hiszen a tágabb hőmérséklet határok miatt a hőtágulások is nagyobbak, sőt a kollektorokban forrás is előfordulhat, ilyenkor pedig a képződő gőz kinyomja a folyadékot a kollektorokból. Mindez viszont semmilyen problémát nem okoz akkor, ha a tágulási tartály kiválasztásánál és beállításánál kellő gondossággal járunk el.

A tágulási tartály méretének és levegő oldali előnyomásának helyes meghatározásához nyújt egyszerű és gyors segítséget a Naplopó-Expans nevű programocska. Ha megadjuk a rendszer térfogatát és a kívánt nyomásviszonyokat, a program máris kiszámolja, mekkora tágulási tartályra van szükségünk. Sőt, hogy jobban értsük a tartály működését, kis ábrán szemlélteti is tartály gumimembránjának a helyzetét különböző nyomás és hőmérséklet értékek esetén.

Módosítás dátuma: 2010. február 28. vasárnap, 19:28