Hirdetés


Hirdetés

Ipari Nap erőműves hangulatban PDF Nyomtatás E-mail

Talán az összes eddigi sikerét felülmúlta az október 13-án hatodik alkalommal megrendezett Ipari és Technológiai Szakmai Napunk. Ennek egyik oka a Kelenföldi Erőmű, mint érdekes helyszín, a másik oka pedig a tartalmas és lényegbevágó előadások voltak.

Pánger László MÉGSZ-alelnök vezetésével a délelőtti program részeként szép elismerést arattak a Henkel, a Bepatek, az SB-Controlls, a KSB, a Danfoss és a Rehau munkatársainak ipari és technológiai tárgyú előadásai.

Ezt követte Horváth Tibor igazgató előadása az irányításával működő erőműről, amelyet hozzáértő szakemberek kalauzolásával másfél órás bejárás keretében is részletesen megismerhettünk.

Úgy tűnt, az erőmű munkatársai értékelték, hogy ezúttal egy rokonszakma képviselőinek mutathatják be az évszázados múltú céget és munkát, mert szakmai szempontból igen aprólékosan és szemléletes mutatták be az erőmű technikai érdekességeit, fejlesztésének főbb állomásait. A ma már 102 éves, cseh tulajdonban lévő, földgázüzemű hőerőműnek, mivel a karbantartás is ki van szervezve, csak 51 munkatársa van (egykoron ezer is volt). Télen a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés során 82%-os hatásfokot is elérnek és mintegy 40 ezer lakás távfűtéséhez szolgáltatják a hőt.
Az erőmű épületeiben és területén dicséretes módon megőriztek sok fontos ipari emléket. A korabeli épületek – ha ma már más funkcióval is – eredeti megjelenésükben igazi ipari és építészeti értékek. Az egyik kiürített gépcsarnok műszaki múzeumként berendezve helyt ad az egykor alkalmazott speciális erőművi gépeknek, szerelvényeknek. Az 1930-ban épített, világhírű art-deco stílusú üvegkazettás mennyezettel ellátott villamos vezérlő teremben 2005-ig dolgoztak (az irányító berendezések természetesen idővel változtak benne). A fotóinkon is szereplő különleges terem követendő példája a mérnöki munka igényességének és szépségének. Külön érdekesség, hogy az erőművet szinte szimbolizáló legmagasabb kéménye, amely messziről is látható a városban, ma már nincs kazánra kötve. Mivel lebontása bonyolult és drága műszaki feladat, mobilszolgáltatók jelentős kapacitású berendezései kaptak helyet rajta.

További információk az erőmű történetéről:
http://control-room-kelenfold.com/?page_id=25


Képes beszámolónk:

Erőmű 01

Erőmű 02

Erőmű 03

Erőmű 04

Erőmű 06

Erőmű 10

Erőmű 07

Erőmű 08

Erőmű 09

A rendezvényen készült összes fotó megtalálható a honlap képtárában, azaz ide kattintva.

Köszönjük Soproni László felajánlott fotóit!

Módosítás dátuma: 2016. november 25. péntek, 13:37