Hirdetés


Hirdetés

Elhunyt Hauk Antal PDF Nyomtatás E-mail

Életének 72. évében, augusztus 10-én elhunyt Hauk Antal, a Gienger Kft. alapítója és volt ügyvezető igazgatója.
Rá emlékezve egy korábban vele készített interjúnkat közöljük, amelyet 2010-ben, a Meszlényi Zoltán Díj átadásához kapcsolódva készítettünk vele.

Hauk Antal 1


Fejlődik az épületgépészeti piac, de van még mit tenni

– A rendszerváltás előtt, az 1980-as évek végén az akkori DDGÁZ nagy létszámú beszerzési apparátussal működött, ugyanakkor várható volt, hogy ez nem lesz mindig így, én pedig nem akartam hirtelen feleslegessé válni, ezért új lehetőségek után kutattam – mondja a Meszlényi Zoltán Díjjal februárjában elismert, ma már nyugdíj mellett dolgozó Hauk Antal, aki kérésünkre beszélt a díj névadójáról és az épületgépészeti piac fejlődéséről és problémáiról is.

Az anyaggazdálkodásban „kitanulta az iskolát”, mindig beszerzéssel, belső szolgáltatással foglalkozott, később felsőfokú áruforgalmi és kereskedelmi végzettséget is szerzett, bár fiatalabb korában a sport volt inkább az első helyen: focizott, később pedig asztaliteniszezett.
Egy véletlen találkozásnak köszönhetően aztán 1991-ben, másfél éves tárgyalás után, a DDGÁZ résztulajdonlásával megalakult a Gienger Kereskedelmi Áruház, amelynek ügyvezetője lett. – Én már akkoriban nyitott voltam egy vállalkozás megindítására, a kapcsolatrendszerem is megvolt hozzá, és saját tapasztalataim alapján tudtam, mi kell a szerelőknek, anyagban és kiszolgálásban egyaránt – emlékszik vissza a kezdetekre. Mint mondja, az akkori gázmű vezetősége is támogatta az új cég létrehozását, ugyanis így egyszeri döntéssel 26 elbocsájtás előtt álló munkatárstól tudtak „megszabadulni”.
– Így mindenki jól járt, a DDGÁZ továbbra is gördülékenyen megkapta a szükséges anyagokat, a dolgozóknak megmaradt a munkájuk, és én is végre a saját lábamra állhattam, nem beszélve arról, hogy a kipróbált, jól teljesítő kollegák is elkísértek – teszi hozzá Hauk Antal, akinek ügyvezetői munkája osztatlan elismerést kapott a piactól és a tulajdonosoktól egyaránt. A németek később kivásárolták a DDGÁZ tulajdonrészét, az áruház pedig lánccá kezdett alakulni, új lerakatokat és áruházakat nyitottak a többi között Szekszárdon, Székesfehérváron és Budapesten.
Termékeiket először lakossági vásárlóknak is árulták, de ma már – néhány év átmenet után – csak szerelőket szolgálnak ki. – Ez jó döntésnek bizonyult, ugyanis a szerelők nagyon komoly bizalmi tőkével rendelkeznek a végfelhasználók felé, így elegendő csak velük tartani a kapcsolatot – magyarázza Hauk, aki szerint a Giengernél nagyon sok és komoly céget ismertek meg, a gyártóktól a nagykereskedőkön át egészen a szerelőkig.

20 év piaci ismeret
Még 1993-ban több nagykereskedő vállalkozás létrehozta a Magyar Épületgépészeti Nagykereskedők Szövetségét, amelynek 1998-2000-ig Hauk Antal volt az elnöke. Kritikusai és támogatói is elismerik, hogy a verseny mellett nagyon sokat tett a szektor és az épületgépészet szereplői közötti párbeszéd kialakításáért és az érdekvédelem ért. Nemcsak ezen évek alatti tapasztalata mondatja vele, hogy a hazai épületgépészeti piac jelentősen átalakult az eltelt 20 év alatt. – A jó kivitelezők megerősödtek, ez tény, de az állandó körbetartozás és a szakemberképzés még mindig sok a probléma – mondja Hauk Antal. A szakember szerint az újonnan megalakuló kormánynak éppen ezért nagyon sok dolga van, a fent említetteken kívül például a fordított áfa-fizetés kapcsán is.

Jó volt tanulni a „gázkészülékek pápájától”
– A legszebb kitüntetésnek tartom, hogy megkaphattam a Meszlényi Zoltán Díjat. Zolit nagyon nagyra tartottam szakmai tudása, szemlélete, sokoldalúsága miatt. Kiváló előadó is volt, a „gázkészülékek pápája”, olyan, aki érthetően és szemléletesen beszélt a sokszor száraz és nehéz nyelvezetű műszaki részletekről is – mondta a díjról Hauk Antal.

Módosítás dátuma: 2016. szeptember 20. kedd, 16:44