Hirdetés


Hirdetés

Ablakcsere kontroll nélkül? Az MMK Épületgépészeti Tagozat közleménye PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata minden épületgépész és kéményseprő álláspontját közvetítve kijelenti, hogy a szakma jó ideje egységesen küzd azért, hogy minden nyílászárócsere átgondoltan és ellenőrzötten történjék! Amennyiben ugyanis szűklátókörűen csak az energiatakarékosság szempontjaira figyelünk, akkor jöhet a fejfájás, a penészesedés, a CO-mérgezés, és a legrosszabb esetben a TRAGÉDIA.

Tudomásul kell venni, hogy nem csak az ember, a tüzelőberendezés, hanem a lakás is igényli a friss levegőt. Sokan úgy érvelnek, hogy majd gyakrabban nyitják ki az ablakot, amire persze éjszaka nem kerül sor, így „érthetetlen okból” (a szén-dioxid feldúsulása miatt) fejfájással ébrednek.

A nyílt égésterű tüzelőberendezések a helyiségből veszik, vennék az égési levegőt, ami viszont a nyílászárócsere után nem pótlódik, hiszen az új ablak és ajtó mintegy levákuumolja a lakást. Mérések bizonyítják, hogy ilyen esetben a legjobb minőségű tüzelőberendezések is CO termelővé válnak, és mérgezést okoznak, okozhatnak.

Egy 4 tagú család életvitele (mosakodás, mosás, főzés stb.) következtében naponta több, mint 10 liter víz (pára formájában) kerül a lakás levegőjébe, ami megfelelő szellőztetés nélkül penészesedéshez vezet.

Ezen indokok miatt javasolják a szakemberek, hogy az energetikailag fontos nyílászárócsere előtt épületgépész vizsgálja meg a jó légszigetelés belső komfortra gyakorolt hatását, és tegyen javaslatot a kiegészítő beavatkozásokra (kontrollált levegőbevezetők beépítésére, vagy szabályozott gépi szellőztetésre stb.)

Így kerülhető el, hogy a sok pénzbe kerülő ablakcsere után a lakó ne kerüljön sokkal rosszabb helyzetbe!

Dr. Chappon Miklós elnök
Magyar Mérnöki Kamara, Épületgépészeti Tagozat

 

Módosítás dátuma: 2014. október 30. csütörtök, 13:49