Hirdetés


Hirdetés

Sikeresen lezajlott a BUSH projekt záró konferenciája PDF Nyomtatás E-mail

Build Up Skills logo RAJZOLT GORBE CMYK

Az Intelligens Energia Európa program által támogatott BUILD UP Skills Hungary (BUSH) projekt harmadik alkalommal látta vendégül az építőiparban és felnőttképzésben érdekelt széles szakmai közönséget, akikkel megosztotta az elért eredményeit.

A másfél éves munka alatt az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezetésével, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Épületgépészek Szövetsége közösen keresték a választ arra, hogy megfelelő számban és minőségben állnak-e rendelkezésre olyan építőipari szakemberek hazánkban, akik megfelelő módon képesek elvégezni a meglévő épületek energia hatékony felújítását és a megújuló energiát hasznosító technológiák (pl. napkollektor, napelem, hőszivattyú, biomassza kazán) beépítését.
A témában illetékes szakmai szervezetek, szövetségek, intézmények és a szakminisztériumok bevonásával a problémákat és lehetőségeket a projekt konzorcium két dokumentumban vizsgálta. 2012 októberében készült el a „Helyzetértékelő tanulmány a magyar épület-energiahatékonysággal és megújuló energia használattal kapcsolatos képzési adottságokról és igényekről" . E tanulmány, valamint 218 építőipari szereplő (vállalkozók, képzőhelyek) kérdőíves megkérdezése, 30 mélyinterjú, 3 szakmai kerekasztal, 2 konferencia és számos bilaterális megbeszélés eredményeire építve jött létre az „Útiterv az építőipari képzések fejlesztése érdekében" elnevezésű dokumentum.

P1000956


A konferencián részletesen bemutatott útiterv több mint harminc intézkedés megvalósítására tesz javaslatot mind az építőipari (azaz keresleti), mind pedig az oktatási, képzési (azaz a kínálati) oldalon. A két szegmens együttes vizsgálata biztosít összefüggő, komplex megoldási lehetőséget a felmerülő építőipari felnőttképzés hiányosságait illetően. A javaslatcsomag az Európai Unió által 2020-ra kitűzött energiahatékonysági és megújuló energia felhasználás növelésére irányuló céljai megvalósulását kívánja támogatni az építőipar területén és segíteni a hazai kormányzati stratégia és jogszabályalkotást.


A projekt részleteiről és a záró konferencián elhangzottakról a www.bush.hu oldalon olvashat.

Módosítás dátuma: 2013. május 22. szerda, 13:04