Hirdetés


Hirdetés

FŐGÁZ-FŐKÉTÜSZ Fórum Budapesten PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Épületgépészek Szövetsége, május 25-én konzultációs fórumot szervezett ”A FŐGÁZ és a FŐKÉTÜSZ szolgáltatási területén alkalmazott, új engedélyezési és műszaki-biztonsági ellenőrzési eljárások gyakorlatáról” címmel.

A fórum aktualitását két szempont is adta. Az egyik a FŐGÁZ tervellenőrzési és műszaki-biztonsági ellenőrzési csoportjának újbóli szétválása, valamint a kivitelezők számára lehetővé váló új elektronikus bejelentkezési forma tervezett bevezetése. A másik sokakat érintő téma a FŐGÁZ és a FŐKÉTÜSZ decemberben aláírt megállapodása, amely rögzíti, hogy mely esetekben szükséges az égéstermék elvezetők tervének előzetes engedélyezése, valamint milyen feltételekkel történik a helyszíni ellenőrzésük.

Ez utóbbi azért is egyedülálló, mert a megállapodás ugyan nem felel meg a kötelezően alkalmazandó GMBSZ-nek, viszont valamelyest enyhíti az OTÉK többnyire betarthatatlan feltétel rendszerét.
A meghívott előadók, Varga Tamás (FŐGÁZ, tervellenőrzési csoportvezető) és Kocsis Krisztián (FŐKÉTÜSZ, szolgáltatási osztályvezető) ismertették az általuk alkalmazott tervengedélyezési és a helyszíni műszaki ellenőrzési tevékenységek menetét és eljárási szabályait.

A fórumnak nem volt célja a rendeletek ellentmondásainak feloldása, de lehetőség nyílt számos, a résztvevők által feltett kérdés megválaszolására. A valódi, elvi problémákat nem sikerült megoldani, de legalább a pillanatnyi helyzetet sikerült tisztázni.
A feltett kérdések alapján az azonban sajnálatosan megállapítható volt, hogy a kollégák némelyike még ma sincs tejesen tisztában a GMBSZ részleteivel, megszokásból dolgozik.

Ezúton is köszönjük az előadók, minden szempontból hasznos közreműködését!

Gyárfás Attila
budapesti elnök