Hirdetés


Hirdetés

Miben más a HAJDU kondenzációs kazán? PDF Nyomtatás E-mail

A Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. 2008-ban megjelent a HGK kombi kondenzációs kazánokkal

A kazáncsalád három tagból áll: HGK-24, -28 és -36, ami csak az
eltérő teljesítményekre utal. A kazánok mindent tudnak, amit egy mai modern kondenzációs kazántól elvárhatunk (modern, multi-kaszkád vezérlés, számítógép interfész, külső hőmérséklet szabályozás, széles modulációs tartomány, magas hatékonyság, kiegyensúlyozott ventilátor vezérlés és ennek következtében zajtalan üzem, stb.). Komplex megoldás fűtési- és melegvíz-rendszerek kialakítására. Kiválóan alkalmas napkollektoros rendszerbe illesztésre.

15-20%-os energia megtakarítás egy hagyományos kazánnal szemben

A kazánok hatásfoka 107–108% a földgáz fűtőértékére vetítve. Hagyományos, nem kondenzációs, 90% körüli hatásfokú kazánokhoz képest akár 20% energiát is megtakaríthatunk. Azaz, minden eddig elégetett 5 m3 földgáz helyett egy ilyen kazán csak 4 m3-t fogyaszt, ugyanannyi hőmennyiség előállításához. Az eddig leírtakat nagyjából azért más kondenzációs kazánok is teljesítik. Mégis, miben más akkor a HAJDU kondenzációs kazán? Ehhez nézzünk bele a kazánba.

Alumínium-vörösréz hőcserélő

Mi a hosszú élet titka? Egy kondenzációs kazánnál elsősorban a helyesen megválasztott anyagok. Azért, hogy a füstgázból keletkező enyhén savas kondenzátum ne károsítsa a hőcserélőt, így azt az ennek kiválóan ellenálló alumínium ötvözetből készítik. A vízzel érintkező anyagnak azonban, korróziós szempontból a vörösréz felel meg a legjobban. Így a vörösréz csövekre nagy nyomásos precíziós öntéssel viszik fel az alumíniumot, alakítják ki a lamellákat.

Nincs váltószelep, nincs lemezes hőcserélő

Az alumínium öntvényben külön csőlíra van a fűtési körnek, és külön csőlíra a HMV-nek. Ezáltal csak a primer, füstgáz–víz hőcserélő szükséges a meleg víz előállításhoz, és elmarad a víz–víz, lemezes hőcserélő. Szintén nincs szükség a váltószelepre sem, mivel nem szükséges átirányítani a fűtővizet a szekunder hőcserélőre. Ezek mivel nincsenek, nem kell karbantartani, cserélni meghibásodás esetén.

Kondenzáció mind fűtési, mind melegvíz-előállítási üzemmódban

A kettős vízcső megoldásnak az alacsonyabb karbantartási költségen
kívül azonban más előnye is van, a kettős kondenzáció. A konstrukciós kialakítás lehetővé teszi a kondenzációt HMV üzemmódban is, azaz a magasabb hatásfokot. Egy víz–víz, szekunder hőcserélővel működő kondenzációs kazán, hogy 60°C-os meleg vizet állítson elő 10°C-os hideg vízből, ahhoz a hőcserélő primer oldalára 80°C-os fűtővizet kell vezetni és a visszatérő 60°C lesz. Ekkor nem lép fel kondenzáció. Ezzel szemben a HAJDU kazánban igen, mivel a10°C-os hideg víz a füstgáz–víz hőcserélőbe lép be és abból a 60°C-os meleg víz lép ki, így harmatpont alá tud hűlni
a füstgáz hőmérséklete, vagyis lesz kondenzáció.

Választható háromféle vízmelegítési üzemmód

A kazán vezérlése lehetővé teszi háromféle vízmelegítési funkció beállítását igény szerint. Ha azt szeretnénk, hogy a csap megnyitásakor azonnal meleg víz lépjen ki a kazánból, akkor egyszerűen csak be kell kapcsolni a HMV komfort funkciót. Ekkor a hőcserélő folyamatosan temperált a beállított melegvíz-hőmérsékleten, és ezáltal a csőben lévő használati víz is.
Amennyiben a HMV komfort ECO üzemmódját választjuk, akkor a kazán – öntanuló módon – megfigyeli a meleg víz használati szokásokat, a melegvíz-elvétel időbeli lefolyását. Ennek eredményeként a hőcserélő nincs temperálva éjszaka, illetve ha hosszabb ideig nem használjuk a meleg vizet.

Ez egy energiatakarékos megoldás, komfortosság mellett. A HMV komfort kikapcsolása esetén a kazán úgy működik, mint egy hagyományos átfolyós kombi. A vezérlés érzékeli a csapnyitást, begyújtja az égőt. A víz elkezd melegedni és kis idő elteltével megjelenik a meleg víz a csapolási
helyen. Ez is energiatakarékos megoldás, de komfort nélkül.

A teljesség igénye nélkül emeltük ki a szerintünk legfontosabbakat. Csak még egyet, legyen hab a tortán: a készülék tökéletesen működik mint zárt égésterű, modulációs, kondenzációs vízmelegítő… a fűtési kör bekötése nélkül is, csak a vízhálózatra csatlakoztatva!

A kazánok műszaki adatait a http://www.hajdurt.hu/ht_kond.php oldalon találja!

HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.
H-4243 Téglás, Külterület 135/9. hrsz. • Tel.: (36) 52/582-700, Fax: (36) 52/384-606, 384-126
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. • Honlap: www.hajdurt.hu

Módosítás dátuma: 2010. január 04. hétfő, 20:16