Hirdetés


Hirdetés

Az Otthon Melege családi házas pályázat tapasztalatai PDF Nyomtatás E-mail

A MÉGSZ elnökségének állásfoglalása

A programra szánt keret 1 nap alatt elfogyott. Ez egyrészt azt igazolja, hogy a magyar emberek részéről óriási az igény az energetikai célú felújítást segítő támogatásra. Másrészt igazolja azt is, hogy a lakosság és a felújítást végző vállalkozások a pályázati rendszer követelményeinek gyorsan és  hatékonyan meg tudnak felelni.

A támogatásra szánt költségvetési forrás kiemelkedően jól hasznosul, hiszen az átlagos támogatási intenzitás nem közelíti meg az 50% -ot, tehát a megvalósuló beruházások értéke a támogatásra fordított forrás legalább két-háromszorosa.

Mivel a pályázatok támogatásával megvalósuló beruházásokat teljes egészében magyar vállalkozások fogják megvalósítani, a családi házak korszerűsítésének piacán a pályázati rendszer hozzájárul a gazdaság "kifehérítéséhez", jelentős hatása lesz a foglalkoztatottságra és az adóbevételek növelésére.

Fentiek alapján kijelenthető, hogy a családi házak energetikai felújítására fordított jelentősebb támogatás mind energetikailag, mind a gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés szempontjából megfelelő nagyságrend biztosítása esetén a nemzetgazdaság fejlesztésének fontos elemévé válhat.

Fentiekben leírtak alapján kérjük, hogy a Kormány a más célra átcsoportosított, közel 100 milliárd forintos uniós forrást helyezze vissza az eredeti célt szolgáló alapba, és ebből a forrásból tegye lehetővé egy folyamatosan elérhető, normatív alapú, önfenntartó, nem csak néhány ezer, hanem a közel három millió, energetikai korszerűsítést igénylő családi ház valóban jelentős részének felújítását lehetővé tevő támogatási rendszer működtetését.

2016. szeptember 20.

a Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöksége

Módosítás dátuma: 2016. november 03. csütörtök, 17:24